Protestantse Gemeente Helvoirt-Haaren

Kerk-zijn in BrabantVROLIJKE DINGEN, ELLENDE EN KOPZORGEN

Door Els Knoope

Bovenstaande titel is de naam van het eerste Noten op de Noenconcert van het seizoen 2021/2022. Een toepasselijke naam die zeer actueel is! Door alle coronaperikelen viel ons 50e jubileumjaar in duigen. Maar we gaan weer vol goede moed van start en we hebben heel wat voor u in petto en dat begint al bij ons eerste concert. We moeten voorlopig nog wel rekening houden met de 1,5 meter maatregel. Dat betekent dat we maar 55 personen kunnen toelaten. Dat is niet veel maar – ieder nadeel heeft zijn voordeel – het wordt zo bijna een privé-concert voor u.

Het komende Noten op de Noenconcert is op 19 september, zoals u van ons gewend bent in de sfeervolle Oude Kerk van Helvoirt. Het concert begint als altijd om 12.15 uur. Als u zeker wilt zijn van een plaats kunt u reserveren via de mail: notenopdenoen@ziggo.nl. Zolang er plaats is kunt u op de dag zelf nog binnenlopen.

We beginnen dit seizoen met een topper uit 2019. Als u er bij was kunt u zich dit bijzondere optreden zeker nog herinneren. En als u er niet bij was dan krijgt u nu een herkansing. Voor u gaat optreden: Klezmajeur, een ensemble van drie muzikanten die hun wortels hebben in de volksmuziek. Ze spelen klezmer muziek. Dat is de muziek die Oost-Europese Joden spelen.

Klezmajeur brengt sinds 2006 vrolijke en aangrijpende Klezmer: opzwepende (dans)nummers afgewisseld met ingetogen tragiek. De tegenwoordige klezmer is vooral voor feestelijke doeleinden met veel levensliederen en een vleug humor. Klezmer met een kwinkslag! Onder de titel Simches en Tsores (vrolijke dingen, ellende en kopzorgen) – een zeer toepasselijke titel in deze tijd – brengen ze met viool, accordeon, contrabas en zang een keur aan verschillende muziekstukken en liederen die in het Jiddisch worden gezongen. Klezmajeur bestaat uit: Heleen ’t Hart: accordeon, Cora van den Berg: viool en Onno van Hagen: contrabas.

Maar er is meer! We vieren per slot van rekening ons jubileumjaar én er is de Vughtse Cultuurweek. Om 13.15 uur komt de jeugdsectie van Harmonie Kunst Adelt een korte voorstelling geven en daarna kunt u - als u daar zin in heeft - onder hun m uzikale begeleiding naar het Helvoirt Huis. In het HelvoirThuis wordt er om 14.00 uur een concert gegeven door de harmonie/fanfare van Helvoirt, Vught en Cromvoirt in het kader van Cultuurweek.

Wij zijn erg blij om u op 19 september a.s. weer te mogen verwelkomen!

U kunt alvast de volgende data noteren:

  • 19 september 2021
  • 17 oktober 2021
  • 21 november 2021
  • 19 december 2021
  • 16 januari 2022
  • 20 februari 2022
  • 20 maart 2022
  • 24 april 2022
  • 22 mei 2022

Aanvangstijd 12.15 uur; locatie Oude Kerk.

Ons eerste concert maakt deel uit van een groter geheel. Van 11-19 september vindt namelijk de Cultuurweek 2021: Cromvoirt, Helvoirt, Vught plaats. Ook Noten op de Noen neemt daarin deel. De initiators en werkgroep van deze Cultuurweek hopen met deze eerste Cultuurweek een duurzame samenwerking aan te gaan, zodat we vaker onze culturele krachten kunnen bundelen om zo het Vughts cultuurnetwerk zichtbaar te maken. Uitgangspunt is, dit jaar, om de start van het aanbod van cultuur educatieve activiteiten binnen de gemeente Vught te vieren! Te vieren dat Helvoirt bij de gemeente is gekomen. Dat lijkt me wel een feestje waard! En om te vieren dat we na een zware coronatijd weer meer, of bijna alles, mogen doen.

Wat wij als Noten op de Noen verder in het komende seizoen gaan doen blijft voor u nog een verrassing. Daar leest u de volgende maand over in het Pomphuiske.

Wat u echter moet onthouden is dat er op 19 september om 12.15 uur een verrassend muzikaal concert plaatsvindt in de Oude Kerk van Helvoirt. Dit wilt u beslist niet missen!